» Naukowo o jedzeniu » Choroba wrzodowa żołądka – przyczyny, objawy, dieta błona śluzowa, choroba wrzodowa, dieta wrzody żołądka, gastroskopia, Helicobacter, wrzody żołądka
Żołądek jest narządem gdzie ma miejsce trawienie zawartych w pokarmie białek. Enzym pepsyna rozkłada wiązania peptydowe wewnątrz cząsteczki białka, dzieląc je na krótsze: proteozy i peptony. Wewnątrz żołądka nie zachodzi trawienie tłuszczów, jedynie lipaza (kolejny enzym żołądkowy) je zapoczątkowuje.
Żołądek możemy nazwać workiem mięśniowym o hakowatym kształcie, który przełykiem łączy się z wpustem żołądka, a z dwunastnicą łączy się odźwiernikiem otoczonym silną mięśniówką okrężną, która rozszerza się i zwęża w zależności od różnicy pH między środowiskami. Wielkość żołądka się zmienna i zależy od: jego wypełnienia, napięcia ścian oraz pozycji ciała. Przeciętnie długość żołądka wynosi 25–30 cm, jego szerokość to: 12–14 cm oraz pojemność: 1000-3000 ml.
Wrzody żołądka I Dwunastnicy: Przyczyny, Objawy I Leczenie Choroby Wrzodowej
Treść pokarmowa docierająca do jelita cienkiego, w wyniku mieszania się zawartości jelita cienkiego alkalizuje się, co umożliwia pracę enzymów trawiennych działających przy pH> 7.
Końcowym efektem działania enzymów trawiennych wszystkich odcinków przewodu pokarmowego są składniki mleczka pokarmowego (wodna zawiesina monocukrów, kwasów tłuszczowych, aminokwasów, nukleotydów i związków mineralnych). Następnie ma miejsce wchłanianie wszystkich składników pokarmowych za pomocą kosmków jelitowych, które wyścielają jelito cienkie w celu zwiększenia powierzchni chłonnej jelita do wielkości 200m²:
W jelicie grubym procesy trawienne ustają. Ma tu miejsce jedynie zwrotne wchłanianie wody (wraz z nią jonów, witamin i aminokwasów) – resorpcja. Formowane są masy kałowe z niestrawionych resztek pokarmu oraz produkowane są niektóre witaminy z grupy B i K przy udziale bakterii symbiotycznych.
Dieta W Chorobie Wrzodowej
Choroba wrzodowa żołądka to przewlekłe schorzenie polegające na powstawaniu owrzodzeń żołądka lub dwunastnicy. Wrzód żołądka to ubytek w ścianie żołądka, który obejmuje błony: mięśniową, śluzową i wywoływany jest w większości przypadków przez bakterie Helicobacter pylori.
Na początku procesu chorobowego powstają drobne uszkodzenia śluzówki, zwane nadżerkami. Jeżeli warunki sprzyjają dalszemu rozwojowi choroby, rana powiększa się i rozrasta w głąb ścian narządu. Nieleczona, może uszkodzić naczynia krwionośne żołądka i wywołać krwotok a nawet spowodować przebicie do otrzewnej lub sąsiednich narządów (zwłaszcza do trzustki – nazywa się to perforacją). Błona śluzowa ma dużą zdolność do regeneracji i z łatwością radzi sobie z pojedynczym wrzodem. Natomiast w wypadku choroby wrzodowej uszkodzenia są liczne i nie gojące się z łatwością.
Choroba wrzodowa jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Występuje u około 5-10% całej dorosłej populacji. Ponad 60% wrzodów zlokalizowanych jest w dwunastnicy [3]. Od lat 50-tych ubiegłego wieku w rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej sukcesywnie zmniejsza się zachorowalność na wrzód dwunastnicy, natomiast zakażenie bakterią H. pylori występuje powszechnie na całym świecie. Istnieją jednak różnice w częstości infekcji w poszczególnych krajach. Do zakażenia ta bakterią dochodzi najczęściej w dzieciństwie przed osiągnięciem 10 roku życia na drodze pokarmowej i od tego czasu utrzymuje się ono przez całe życie, chociaż potwierdzono, że u części dzieci może dochodzić do samoistnego ustąpienia zakażenia.
Dieta Na Wrzody żołądka I Dwunastnicy
Pomimo, że choroba wrzodowa jest dość powszechnym i częstym zjawiskiem na świecie, lekarze nie są jeszcze pewni co ją dokładnie inicjuje. Wyróżnić możemy kilka przyczyn:
Helicobacter pylori to gram-ujemna pałeczka o kształcie spiralnym. Bytuje ona głównie w błonie śluzowej żołądka oraz dwunastnicy, rzadziej na błonie wyścielającej przełyk. Występuje w warunkach niewielkiej dostępności tlenu, wykazuje dużą ruchliwość wynikającą z obecności 4-6 rzęsek umieszczonych na jednym biegunie. W 1994 roku Światowa Organizacja Zdrowia i Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała H. pylori w kat. I rakotwórczych czynników.
Mechanizm uszkodzenia błony śluzowej przez H. pylori polega na osiedlaniu się bakterii w dołeczkach żołądkowych, pod warstwą śluzu. Taka lokalizacja pozwala na przebywanie w środowisku obojętnym o niskim stężeniu tlenu.
Dieta Na Wrzody. Kiedy Jest Czas Na Rozszerzenie Diety Przy Wrzodach żołądka?
Aby rozpoznać zakażenie H. pylori wykonuje się gastroskopię wraz z biopsją. Inną metodą (bezinwazyjną) jest ureazowy test oddechowy – pacjent wypija roztwór mocznika znakowany radioaktywnym izotopem, jeśli jest zakażony bakterią H. pylori ta rozkłada mocznik według ustalonego wzoru i pacjent będzie wydychał część dwutlenku ze znakowanym węglem – reakcja dodatnia. Czułość testu oddechowego przekracza 90%, a specyficzność jest jeszcze wyższa [4].
Kolejną nieinwazyjną metoda jest badanie metodą PCR. Technika ta polega na próbie namnożenia specyficznego dla bakterii fragmentu DNA, kodującego toksyny – cagA i vacA. Zazwyczaj badana jest próbka kału.
Istnieją również przypadki choroby wrzodowej żołądka za które odpowiedzialne są grzyby Candidia należące do rzędu drożdżakowców (Saccharomycetales), będące bardzo częstym pasożytem człowieka. Powodują one kandydozę żołądka wraz z powracającą chorobą wrzodową Wrzody żołądka pojawiają się u tych pacjentów w odstępach kilku miesięcznych, leczenie wymaga podania leków przeciwgrzybicznych i stosowania diety.
Wrzody U Konia
Celem leczenia jest całkowite usunięcie bakterii zagnieżdżonej w błonie śluzowej żołądka, czyli eradykacja. Głownie stosuje się tzw. terapię potrójną: kombinację trzech leków przez siedem dni: inhibitor pompy protonowej, metronidazol/tynidazol oraz amoksycylinę.
Terapia potrójna jest skuteczna w około 80–90% przypadków, o ile jest prowadzona wśród szczepów o wysokiej wrażliwości na antybiotyki. Problemem leczenia zakażenia H. pylori jest reinfekcja, a także wzrastająca oporność tej bakterii na standardowo stosowane leki. Skuteczność jest większa, jeżeli czas trwania terapii trwa 10 dni (zamiast zalecanego tygodnia).
Dieta w chorobie żołądka (lub dwunastnicy) polega na stosowaniu pokarmów nie pobudzających lub mało pobudzających wydzielanie soków żołądka, oraz na częstym podawaniu posiłków w małych ilościach, przy zachowaniu dostatecznej wartości kalorycznej i dostarczeniu wszystkich składników odżywczych w potrzebnych ilościach.
Dieta W Chorobie Wrzodowej Dieta Dieta, Choroba, Diety, Diety Lecznicze,
Potrawy należy podawać w postaci rozdrobnionej, powinny być one łatwo strawne. Nie można obciążać żołądka potrawami długo w nim zalegającymi, unikać należy alkoholu, nadmiaru soli, octu, owoców cytrusowych, rozgrzewających przypraw, nie należy potraw podawać podgrzanych do wysokiej temperatur [5].
Czynnikami chroniącymi błonę śluzową żołądka przed nadżerkami jest hormon metionina i aminokwas egzogenny tryptofan. Nadżerki często spowodowane są doustnym przyjmowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych jak np. aspiryny. Stąd ważne aby w jadłospisie nie zabrakło źródeł tryptofanu tj.:
Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego takie jak pektyna zmniejszają stany zapalne w jelitach wywołane przez stosowanie NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych). Wspólną cechą pektyn jest zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych warunkach. Źródłami pektyny są: jabłka, pigwy, banany, czereśnie, rodzynki, winogrona, porzeczki, agrest, ananasy, maliny, pomidory, morele, cytrusy a właściwie ich biała skórka czyli wszystkie te owoce które podczas gotowania tworzą galaretkę.
Czy Mój Koń Ma Wrzody? Jak Leczyć I Zapobiegać Nawrotom?
Należy również zwrócić szczególną uwagę na przeciwutleniacze wśród których najsilniejszą jest astaksantyna, której udowodniono ochronne działanie antystesowe i przeciwwrzodowe [6]. Jej najlepszym źródłem jest: dziki łosoś, małże, kryl, algi.
Pomocnymi w leczeniu wrzodów jest także kwas foliowy, który łagodzi owrzodzenia żołądka wywołane indometacyną poprzez mechanizmy antyoksydacyjne i przeciwzapalne wydzielnicze. Jego najlepszym źródłem jest:
Bardzo ważne w leczeniu dietetycznym są również przyprawy i zioła, które hamują zdolność przyczepiania się H.pylori do śluzówki żołądka. Warto więc wprowadzić do codziennej diety: cynamon, kurkumę, kminek, imbir, ogórecznik, czarny kminek, oregano i lukrecję
Zentiva Dla Lekarzy
W leczeniu wrzodów żołądka nie można pominąć zbawiennego działania siemienia lnianego. Leczniczy napój przygotowuje się zalewając litrem ciepłej ale nie gorącej wody ¼ szklanki siemienia lnianego. Tak uzyskany roztwór zostawia się na 8 godzin, po czym odcedza uzyskany płyn przelewając przez sito. Dzięki takiemu przygotowaniu udaje się zachować bogactwo kwasu linolenowego, który przeciwdziała zapaleniu wywołanemu przez nadmiar kwasu arachidonowego. Powinien być popijany kilka razy dziennie pomiędzy posiłkami. Podobne właściwości ma również olej cedrowy. Należy jednak zaznaczyć, iż zarówno olej cedrowy jak i simie lniane nie powinno być stosowane jednocześnie z lekami, ponieważ może zmniejszyć ich przyswajalność.
Zalecane jest spożywanie posiłków ciepłych zamiast zimnych lub gorących, a także rozdrabnianie posiłków poprzez np. miksowanie składników np. zupy kremy, koktajle w celu ułatwienia trawienia.
[4] Chua T.S., Fock K.M., Teo E.K., Ng T.M.: Validation of 13C-urea breathtest for the diagnosis of Helicobacter pylori infection in the Singapore population. „Singapore Med J”, sierpień 2002, 8 (43), 408-11.
Choroba Wrzodowa żołądka
[6] Nishikawa Y., Minenaka Y., Ichimura M., Tatsumi K., Nadamoto T., Urabe K.: Effect of astaxanthin and vitamin C in the prevention of gastric ulcers in rats stress., J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2005 June, 51 (3), 135-41
Acai alergie pokarmowe barwniki beta-karoten bioperyna błona śluzowa błonnik chemia cholesterol choroby nerek choroby serca cukrzyca depresja dieta dieta wrzody żołądka dynia gastroskopia Helicobacter herbata insulina jajka kamienie nerkowe koenzym Q10 kwasy omega metabolizm nadciśnienie odchudzanie odporność rak jelita grubego rak prostaty regeneracja ryby smoothie spalanie tłuszczu stres oksydacyjny superfood udar mózgu warte polecenia witalność witaminy wrzody żołądka wynalazki zdrowe żywienie zdrowie zimniakiPowstawaniu wrzodów sprzyja nieregularne spożywanie posiłków, przede wszystkim w pośpiechu, w warunkach stresu. Palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu oraz niektórych leków, zwłaszcza przeciwzapalnych, jak aspiryna, ibuprofen, tak powszechnie stosowanych w naszej populacji, to kolejne z przyczyn.
Aby uchronić się więc przed rozwojem choroby warto poświęcić więcej czasu na właściwe przygotowanie i spożywanie posiłków. Zadbajmy o miłą, sprzyjającą atmosferę, celebrujmy czas spędzany podczas jedzenia, zrezygnujmy też z palenia oraz ograniczmy pozostałe używki.
Wrzody żołądka Dieta
Jednak jeśli choroba już nas dopadła, bądź wbrew naszym zachowaniom jesteśmy narażeni na czynnik zwiększający ryzyko choroby (osoby z grupą krwi O są bardziej podatne na powstawanie wrzodów), warto wiedzieć co jeść, aby złagodzić objawy.
Podstawowym zaleceniem w chorobie wrzodowej jest stosowanie diety lekkostrawnej, nieobciążającej przewodu pokarmowego. Posiłki powinny być rozplanowane równomiernie, w przerwach około 3-4 godzinnych, ale nie częściej, gdyż zbyt częste spożywanie posiłków, zwłaszcza obfitych, wzmaga produkcję kwasu solnego działającego drażniąco na śluzówkę.
Należy unikać produktów zwiększających wydzielanie soku żołądkowego, takich jak mocna kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane, mocne, esencjonalne rosoły i wywary oraz produkty wędzone i marynowane.
Wrzody żołądka I Dwunastnicy
Dieta lekkostrawna opiera się na ograniczeniu spożycia błonnika pokarmowego, stąd też należy unikać produktów zbożowych z pełnego ziarna, takich jak razowe pieczywo, gruboziarniste kasze czy makarony oraz zrezygnować z surowych owoców, warzyw i roślin strączkowych.
Przygotowywanie potraw powinno opierać się na gotowaniu w wodzie, na parze, duszeniu bez wcześniejszego obsmażania. Można wprowadzić także pieczenie beztłuszczowe w folii lub pergaminie. Łatwiej strawne będą również potrawy rozdrobnione, przetarte, zmiksowane, z tego względu świetne zastosowanie mają tu zupy