Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług, zgodnie z polityką plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dieta jelitowa to potoczna nazwa diety lekkostrawnej, ubogo resztkowej, czyli krótko mówiąc – delikatnej dla jelit, niepodrażniającej ich i niezawierającej dużych ilości błonnika. Stosuje się ją głównie w okresie nawracających biegunek, także w zaostrzeniu chorób takich, jak zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna. Czym charakteryzuje się dieta jelitowa?
Dieta niezawierająca dużych ilości błonnika pokarmowego odciąża układ pokarmowy. Błonnik, choć z zasady jest zalecany w zdrowej, zbilansowanej diecie, powinien być ograniczony przy stanach zapalnych jelit i wszelkich dolegliwościach związanych z tą częścią układu pokarmowego. Zbyt duży udział błonnika w diecie w przypadku chorych jelit może powodować problemy z wchłanianiem składników odżywczych, a także uszkodzenia jelit. Zdrowa dieta dla człowieka niechorującego na żadne choroby związane z jelitami zakłada spożycie błonnika na poziomie co najmniej 25 gramów dziennie, podczas gdy dieta ubogoresztkowa (dieta jelitowa) powinna mieć go nie więcej, niż 10-15 gramów dziennie.
Ywienie U Osób Ze Stomią Jelitową
Ostatnie sztuki Nowość Dostawa 0 zł Xenna Fast - środek przeczyszczający, 6 mikrowlewek Ostatnie sztuki Nowość Dostawa 0 zł Verdin Fix z zieloną herbatą - saszetki, 20 sztuk Ostatnie sztuki Nowość Dostawa 0 zł Verdin complexx - pomoc dla układu trawiennego, jelit i wątroby, 30 tabletek Ostatnie sztuki Nowość Dostawa 0 zł Verdin complexx - kompleksowa pomoc dla układu trawiennego, krople trawienne, 40ml Ostatnie sztuki Nowość Dostawa 0 zł Verdin fix - herbatka, 20 saszetek Ostatnie sztuki Nowość Dostawa 0 zł Verdin Fix - kompleksowa pomoc dla układu trawiennego, 40 saszetek
Żywność, która została przygotowana wcześniej może zawierać już pewne ilości bakterii, które – choć dla zdrowej osoby mogą być zupełnie bezpieczne, to dla chorego mogą stanowić zagrożenie.
Poza eliminacją smażonych potraw, warto zadbać o dodatkowe techniki kulinarne powodujące, że produkty będą lżej strawne. Do takich działań należy rozdrabnianie, krojenie, obieranie, a także miksowanie, przecedzanie, ucieranie składników i produktów. Podawanie jak najdrobniejszych produktów ułatwia pracę układowi pokarmowego i zdecydowanie redukuje objawy chorobowe.
Dieta Bezglutenowa A Mikroflora Bakteryjna
Lochs H., Kunecki M.: Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit. W: Podstawy Żywienia Klinicznego. Sobotka L. (red.) PZWL, Warszawa, 2007, 314- 321.
Grzymisławski M., Linke K.: Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego. W: Żywienie Człowieka Zdrowego i Chorego. Hasik J., Gawęcki J. (red.), PWN, Warszawa, 2005, 187-196.
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym aptece, optymalizacji jego treści oraz dostosowania apteki do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego apteki internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności apteki.Każdego dnia w Twoich jelitach toczy się ciężka praca, niczym w fabryce – trwa sprawne trawienie pokarmów, wchłanianie ich do Twojego krwioobiegu i wydalanie ich poza organizm. Mikrobiota jelitowa to zgrany zespół, który czuwa nad sprawnością i bezpieczeństwem całego procesu. Jej zaangażowanie to jednak nie wszystko – kluczową kwestią dobrego działania Twoich jelit jest odpowiednia dieta. W dzisiejszym wpisie weźmiemy ją pod lupę.
Jaka Dieta W Zaburzeniach Jelitowych?
Zacznijmy od podstaw – dieta to pochodzące z j. greckiego słowo oznaczające „sposób życia”, współcześnie odnoszone do sposobu żywienia. Dieta oparta jest na zasadach dietetyki i charakteryzuje się ustalonym pod względem jakości, ilości i urozmaicenia doborem pokarmów, dostosowanym do potrzeb danego organizmu. I choć jakiś czas temu kojarzona była głównie ze znaczeniami odchudzającymi, to dziś oznacza po prostu sposób żywienia – bez podziału na dobry czy zły.
Na to pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi – w końcu każdy z nas prowadzi inny tryb życia (przykładowo – jada mięso lub jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej), ma różny stopień aktywności fizycznej i zmaga się z różnymi dolegliwościami. Dobra dieta to zdrowa dieta, czyli idealnie zbilansowana. Nie brakuje w niej żadnych składników odżywczych, jest również skrojona na miarę stosującej ją osoby. Oto kilka podstawowych zasad, którymi się cechuje:
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” czy stwierdzenie, że zdrowa dieta jest gwarancją zdrowych jelit, to niemałe truizmy, ale nie oszukujmy się – oba określenia doskonale opisują rzeczywisty stan rzeczy. I choć w teorii z pewnością każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, to ze stosowaniem zasad zdrowego żywienia w praktyce bywa różnie. Litry kawy, hot-dog z dużą ilością sosu zjedzony szybko w drodze do pracy, gotowe danie odgrzane w mikrofalówce i batonik na deser. Bywa, że jedynymi warzywami zjedzonymi danego dnia są surówki w kebabie albo pomidory na pizzy. Pośpiech, stres, przetworzone produkty, duża ilość tłuszczów i węglowodanów oraz mała ilość błonnika – zła dieta ma destrukcyjny wpływ na nasze jelita i powoduje w nich poważne zmiany chorobowe. Pojawiają się bóle brzucha, zaparcia lub biegunki, mikrobiota jest w kiepskiej kondycji i wymaga natychmiastowej interwencji – zarówno konsultacji z lekarzem, jak i wdrożenia zdrowych nawyków żywieniowych.
Zdrowe Jelita A Dieta Jelitowa
Do znudzenia będziemy powtarzać, że dieta ma ogromny wpływ nie tylko na kondycję naszych jelit, ale na cały organizm – w końcu nawet Hipokrates zauważył, że wszystkie choroby zaczynają się w jelitach. Nasza wewnętrzna fabryka działa najlepiej wtedy, gdy jest dogłębnie odżywiona i nieprzeciążona. Warto więc zrezygnować z cukru, z tłustych, przetworzonych i smażonych potraw, na stałe powinnyśmy również zaprzyjaźnić się z produktami bogatymi w błonnik i unikać przyjmowania antybiotyków, kiedy nie jest to konieczne. Sprzymierzeńcami zdrowych jelit są również probiotyki – najlepsze będą te naturalne, czyli:
Detoks organizmu to dobry sposób na pozbycie się z niego toksyn i poprawienie samopoczucia – zwłaszcza wtedy, gdy zmagamy się z zaparciami i problemami z trawieniem. Jak powinna wyglądać dieta oczyszczająca jelita?
Coraz popularniejszą dolegliwością jelitową jest zespół jelita drażliwego (z angielskiego Irratable Bowel Syndrome – IBS), czyli choroba polegająca na nawracających zaburzeniach pracy jelit i ich nadreaktywności, niezwiązanych ze zmianami organicznymi lub biochemicznymi w organizmie.
Zbuntowane Jelita Czyli Kłopoty Z Trawieniem Gdy Dopada Nas Stres
Jak powinna wyglądać dieta przy jelicie drażliwym? Kluczową formą leczenia IBS jest wprowadzenie diety LOW FODMAP bazującej na eliminacji produktów o wysokim potencjale fermentującym. Do najważniejszych wytycznych należy tu rezygnacja z pszenicy na rzecz orkiszu, eliminacja laktozy oraz warzyw wzdymających, takich jak cebula, kapusta czy fasola.
Dieta odgrywa kluczową rolę w zdrowiu naszych jelit i całego organizmu – warto pamiętać o tym na co dzień, a nie tylko wtedy, gdy czujemy się przejedzeni i ociężali. Jelita lubią to, co dobre – na co dzień, nie tylko od święta.
Zacznijmy od podstaw – dieta to pochodzące z j. greckiego słowo oznaczające „sposób życia”, współcześnie odnoszone do sposobu żywienia. Dieta oparta jest na zasadach dietetyki i charakteryzuje się ustalonym pod względem jakości, ilości i urozmaicenia doborem pokarmów, dostosowanym do potrzeb danego organizmu. I choć jakiś czas temu kojarzona była głównie ze znaczeniami odchudzającymi, to dziś oznacza po prostu sposób żywienia – bez podziału na dobry czy zły.
Na to pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi – w końcu każdy z nas prowadzi inny tryb życia (przykładowo – jada mięso lub jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej), ma różny stopień aktywności fizycznej i zmaga się z różnymi dolegliwościami. Dobra dieta to zdrowa dieta, czyli idealnie zbilansowana. Nie brakuje w niej żadnych składników odżywczych, jest również skrojona na miarę stosującej ją osoby. Oto kilka podstawowych zasad, którymi się cechuje:
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” czy stwierdzenie, że zdrowa dieta jest gwarancją zdrowych jelit, to niemałe truizmy, ale nie oszukujmy się – oba określenia doskonale opisują rzeczywisty stan rzeczy. I choć w teorii z pewnością każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, to ze stosowaniem zasad zdrowego żywienia w praktyce bywa różnie. Litry kawy, hot-dog z dużą ilością sosu zjedzony szybko w drodze do pracy, gotowe danie odgrzane w mikrofalówce i batonik na deser. Bywa, że jedynymi warzywami zjedzonymi danego dnia są surówki w kebabie albo pomidory na pizzy. Pośpiech, stres, przetworzone produkty, duża ilość tłuszczów i węglowodanów oraz mała ilość błonnika – zła dieta ma destrukcyjny wpływ na nasze jelita i powoduje w nich poważne zmiany chorobowe. Pojawiają się bóle brzucha, zaparcia lub biegunki, mikrobiota jest w kiepskiej kondycji i wymaga natychmiastowej interwencji – zarówno konsultacji z lekarzem, jak i wdrożenia zdrowych nawyków żywieniowych.
Zdrowe Jelita A Dieta Jelitowa
Do znudzenia będziemy powtarzać, że dieta ma ogromny wpływ nie tylko na kondycję naszych jelit, ale na cały organizm – w końcu nawet Hipokrates zauważył, że wszystkie choroby zaczynają się w jelitach. Nasza wewnętrzna fabryka działa najlepiej wtedy, gdy jest dogłębnie odżywiona i nieprzeciążona. Warto więc zrezygnować z cukru, z tłustych, przetworzonych i smażonych potraw, na stałe powinnyśmy również zaprzyjaźnić się z produktami bogatymi w błonnik i unikać przyjmowania antybiotyków, kiedy nie jest to konieczne. Sprzymierzeńcami zdrowych jelit są również probiotyki – najlepsze będą te naturalne, czyli:
Detoks organizmu to dobry sposób na pozbycie się z niego toksyn i poprawienie samopoczucia – zwłaszcza wtedy, gdy zmagamy się z zaparciami i problemami z trawieniem. Jak powinna wyglądać dieta oczyszczająca jelita?
Coraz popularniejszą dolegliwością jelitową jest zespół jelita drażliwego (z angielskiego Irratable Bowel Syndrome – IBS), czyli choroba polegająca na nawracających zaburzeniach pracy jelit i ich nadreaktywności, niezwiązanych ze zmianami organicznymi lub biochemicznymi w organizmie.
Zbuntowane Jelita Czyli Kłopoty Z Trawieniem Gdy Dopada Nas Stres
Jak powinna wyglądać dieta przy jelicie drażliwym? Kluczową formą leczenia IBS jest wprowadzenie diety LOW FODMAP bazującej na eliminacji produktów o wysokim potencjale fermentującym. Do najważniejszych wytycznych należy tu rezygnacja z pszenicy na rzecz orkiszu, eliminacja laktozy oraz warzyw wzdymających, takich jak cebula, kapusta czy fasola.
Dieta odgrywa kluczową rolę w zdrowiu naszych jelit i całego organizmu – warto pamiętać o tym na co dzień, a nie tylko wtedy, gdy czujemy się przejedzeni i ociężali. Jelita lubią to, co dobre – na co dzień, nie tylko od święta.